WoninghuurwetDe wettelijke regels in verband met woninghuur zijn afzonderlijk opgenomen in het Burgerlijk Wetboek onder de afdeling "Huurovereenkomsten met betrekking tot de hoofdverblijfplaats van de huurder", beter bekend als de woninghuurwet van 20 februari 1991 (BS 22 februari 1991), zoals gewijzigd door de Wet van 13 april 1997 (BS 22 mei 1997). De recentste wijziging dateert van 2009.

Verkeerdelijk wordt al eens verwezen naar de huurwet, hoewel deze benaming incorrect is, aangezien de gemeenrechtelijke regels inzake huur deze van de art. 1713 ev. BW betreffen.

Zowel wat betreft de woninghuurwet (AFDELING II. - REGELS BETREFFENDE DE HUUROVEREENKOMSTEN MET BETREKKING TOT DE HOOFDVERBLIJFPLAATS VAN DE HUURDER IN HET BIJZONDER) als de handelshuurwet (AFDELING IIbis. - REGELS BETREFFENDE DE HANDELSHUUR IN HET BIJZONDER) kwamen afzonderlijke afdelingen binnen het Burgerlijk Wetboek tot stand.

Deze bijzondere regels primeren op de algemene regels van het huurrecht.

Op zoek naar een advocaat in verband met een huurgeschil? Ons uniek zoeksysteem helpt je om gratis en vrijblijvend de meest geschikte advocaat in de buurt te vinden, zelfs pro-deo!